Манастир се налази се шест километара од Бајине–Баште и сматра се да је задужбина Краља Драгутина Немањића из 13. века.

Манастир Рача, смештен у прекрасној природи Бајине Баште, представља један од најзначајнијих духовних и културних средишта Србије. Основан у 13. веку, манастир Рача има богату историју и важну улогу у очувању српске културе и православља. Окружен густом шумом планине Таре и реком Рачом, овај манастир пружа мирно уточиште за све посетиоце.

Манастир се налази се шест километара од Бајине Баште и сматра се да је задужбина Краља Драгутина Немањића из 13. века. Од његове царске лавре остали су само темељи након турских освајања из 15.века. Једно је од најзначајних места српске прошлости. Од посебног је значаја била Рачанска преписивачка школа, а након страдања манастира и велике сеобе Срба 1690.године, Рачани су у Сент Андреји створили основу српске азбуке и књижевности у новом веку.

Стотинак година касније братство Троноша подиже манастир из рушевина да би крајем првог срског устанка био поново запаљен. Данашњи изглед цркве потиче из 1836.године. За време другог светског рата овде је од Немаца склоњено Мирослављево Јеванђеље, најстарија српска књига написана у 12. веку. Део светих мошти Краља Драгутина однедавно се налазе у овом храму.

Од Манастира Раче до врела Лађевац и остатка Рачанске преписивачке школе води обележена пешачка стаза дуга око два километра. Пут води уз обалу речице Раче. На одмориштима има са обе стране реке клупа и столова са настрешницама. После четрдесетак минута хода стиже се до слапова врела Лађевац. У близини Лађевца налазе се остаци Рачанске преписивачке школе. Даље савладавање стазе која води до видиковца Црњесково је доста теже. Локални водичи националног парка Тара могу бити од велике помоћи.

Архитектура манастира Рача одузима дах својом лепотом и сачуваним фрескама из различитих раздобља. Посебно је познат по Рачанској преписивачкој школи која је била кључна за очување и преписивање српских средњовековних рукописа. Данас, манастир представља културно благо и духовни центар где се одржавају бројне верске и културне манифестације.

Посета манастиру Рача пружа јединствену прилику за духовну обнову, истраживање историје те уживање у природним лепотама околине. Осим духовног значаја, манастир је такође туристичка атракција која привлачи посетиоце из целог света. Испланирајте своју посету манастиру Рача те откријте зашто је овај локалитет важан за српску историју и културу док уживате у предивном амбијенту Бајине Баште и планине Таре.

Где се налази?

Фотографије

Фотографије и део текста су нам на коришћење уступили Александар Деспотовић и Туристичка организација „Тара-Дрина“, којима се овом приликом захваљујемо.

Поделите ово са пријатељима!

Погледајте још неке атракције

На Тари се налази много прелепих места која можете да обиђете. Сва се налазе јако близу нашег комплекса, а поред обиласка разних места и видиковаца можете уживати и у разним атракцијама попут вожње квада или скијању...

Поред смештаја у нашем комплексу се можете опустити и у новоизграђеном "Тара СПА" центру, али и научити да скијате у зимском периоду у нашој ски школи "Тарски вук"