Манастир се налази се шест километара од Бајине–Баште и сматра се да је задужбина Краља Драгутина Немањића из 13. века.

БАЊСКА СТЕНА је један од најпознатијих и најлепших видиковаца у Србији. Од Митровца је удаљен 6 километара и до њега воде 2 обележене пешачке стазе (#9 и #9а) и макадамски пут. Назив видиковца Бањска стена, потиче од Бањског врела које је избијало у његовом подножју. Врело је било крашког порекла са сталном температуром воде од 4 степена Целзијуса. Име је добило од турске речи бања која означава место са топлом водом. Локално становништво је воду са врела користило и зими, јер је одржавало исту температуру целе године. Међутим, Бањско врело је потопљено изградњом језера Перућац.

Са видиковаца, који се налази на 1065 метара надморске висине, пружа се незабораван поглед на акумулацију Перућац, кањон реке Дрине и подручје Осата у Босни. Осат је предеона целина у Босни, на левој страни средњег тока Дрине, позната као јако градитељско седиште. Мајстори из Осата су градили по средишњој и западној Србији велики број богомоља и кућа. Карактеристичне по својој архитектури куће брвнаре на Тари добиле су назив Осаћанке.

Испод видиковца се пружа Бањско точило, сипар, који се у 19. веку користио за транспорт дрвета. Посечени балвани су отискивани низ точило до сплавишта где су се од њих правили сплавови које су искусни сплавари спуштали Дрином и Савом до Београда. Бањско точило дуго око 1.300 метара данас је обрасло растињем међу којим се налази велики број ретких биљних врста карактеристичних за сипаре.

Овај видиковац није само место за дивљење природним лепотама, већ и идеална локација за посматрање заласка или изласка сунца. Боје које преливају небо, осветљавајући планинске врхове и пространства шума, стварају призоре који остављају без даха и пружају незаборавне тренутке за љубитеље фотографије и романтичне душе.

За авантуристе и истраживаче, видиковац Бањска Стена је полазна тачка за бројне планинарске стазе и авантуре у нетакнутој природи. Шетње кроз планинске врхове и шуме Таре омогућавају посетиоцима да открију скривене водопаде, пећине и пределе неописиве лепоте.

Укратко, видиковац Бањска Стена представља незаобилазну дестинацију за све који желе да доживе чари нетакнуте природе и уживају у спектакуларним панорамским погледима. Његова лепота и задивљујући призори остављају трајне утиске на све посетиоце, чинећи га местом које се радо посећује изнова и изнова.

Где се налази?

Фотографије

Фотографије и део текста су нам на коришћење уступили Александар Деспотовић и Туристичка организација „Тара-Дрина“, којима се овом приликом захваљујемо.

Поделите ово са пријатељима!

Погледајте још неке атракције

На Тари се налази много прелепих места која можете да обиђете. Сва се налазе јако близу нашег комплекса, а поред обиласка разних места и видиковаца можете уживати и у разним атракцијама попут вожње квада или скијању...

Поред смештаја у нашем комплексу се можете опустити и у новоизграђеном "Тара СПА" центру, али и научити да скијате у зимском периоду у нашој ски школи "Тарски вук"