Најлепши национални парк у Србији!

Национални парк Тара обухвата планински предео у западној Србији који је стављен под заштиту 1981. године. Заштићено подручје површине од скоро 25.000 хектара покрива највећи део планинског масива Таре и Звијезде омеђеног током Дрине између Бајине Баште у Србији и Вишеграда у Босни.

Тара спада у средње високе планине и представља кречњачку површ, просечнe надморскe висинe 1.000 до 1.200 метара, коју пресецају бројни канали и клисуре и са које се издижу врхови – Козји рид 1.591, Збориште 1.544, Јањач 1.473, Смиљевац 1.445, Галиник 1.305… Најнижа тачка у парку је река Врело на 234 метра.

Основну вредност Националног парка Тара представљају мешовите шуме које покривају преко 80% површине парка. На овом подручју до сада је регистрована једна трећина флоре Србије односно близу 1.200 биљних врста укључујући и Панчићеву оморику, ендемичну и реликтну врсту четинара која је преживела задње ледено доба. Такође, планина Тара је уточиште за преко 140 врста птица, 19 врста риба и 60 врста сисара, међу којима је и најбројнија популација мрког медведа у Србији.

Широм парка постоје бројна археолошка налазишта и споменици који датирају од неолита до позног средњег века. Најзначајнији су манастир Рача, задужбина краља Драгутина из 13. века, и некрополе са стећцима у Перућцу и Растишту, које су 2016. године стављене на УНЕСКО-ву листу светске културне баштине.

Највећу пажњу туриста привлаче бројни видиковци, попут Бањске и Биљешке стене, Сјенича, Црњескова, Соколарице и Ослуше, са којих се пружају незаборавни погледи. Такође, велику атракцију представља кањон реке Дрине са језером Перућац на коме се организују крстарења бродом.

Посетиоцима је доступно око 290 км на маркираних планинарских стаза и више од 75 км бициклистичких рута, које крећу из туристичких центара. Такође, уређено је 6 едукативних шетних стаза као и прва стаза у Србији прилагођена особама са инвалидитетом. Туристи могу упражњавати различите активности као што су планинарење, планински бициклизам, вожња кајака, рафтинг Дрином, веслање на даскама (SUP), а новина у понуди су туре посматрања медведа.

Фотографије

Фотографије и текст су нам на коришћење уступили Туристичка организација „Тара-Дрина“ и Ранко Милановић којима се овом приликом захваљујемо.

Поделите ово са пријатељима!

Погледајте још неке атракције

На Тари се налази много прелепих места која можете да обиђете. Сва се налазе јако близу нашег комплекса, а поред обиласка разних места и видиковаца можете уживати и у разним атракцијама попут вожње квада или скијању...

Поред смештаја у нашем комплексу се можете опустити и у новоизграђеном "Тара СПА" центру, али и научити да скијате у зимском периоду у нашој ски школи "Тарски вук"